Tabără pentru pictarea tavanului casetat

  • Font size: Larger Smaller

Între 7-11 februarie 2016 la Castelul Daniel se va desfășura cea de a treia sesiune de tabără de creație din șirul de tabere LIVING CASTLE. Este vorba despre un workshop cu tineri artiști ce are ca scop pictarea tavanului casetat din una din încăperile castelului, construită în 1669.

DE CE PICTĂM TAVANUL?

Este important să precizăm că nu restaurăm un tavan casetat existent, ci împreună cu artiștii vom picta un tavan nou, care a fost realizat la restaurarea recentă a castelului. Astfel, conform unui concept foarte bine stabilit, și în spiritul ideii de LIVING CASTLE, dorim să reinterpretăm castelul, să re-aducem monumentul istoric în contemporan, important însă, păstrând și evidențiind în același timp elementele de patrimoniu și respectând principiul reversibilității în ceea ce privește intervențiile asupra monumentelor istorice.

Ideea de a picta un tavan casetat s-a născut dintr-o întâmplare, când la insistențele colegului nostru istoric de artă am decis să cercetăm ce se află sub tavanul tencuit din încăperea respectivă, poate- poate descoperim un tavan cu grinzi sculptate. Nu a fost cazul, însă întâmplarea a făcut ca în porțiunea unde am decojit tencuiala să dăm peste un lemn pictat, care ne-a făcut să dezvelim tot tavanul. S-a dovedit a fi singura bucată de acest gen, ajuns acolo nu din motive decorative, ci fiind refolosită de la firma distileriei de palincă a familiei Rauber, cea care a deținut castelul înainte ca în mijloc de secol 19 să reintre în posesia familiei Daniel. Însă atmosfera caldă pe care grinzile seculare dezvelite au conferit încăperii ne-au făcut să nu mai dorim retencuirea tavanului, ci să plasăm între grinzi niște casete modulare, care să poată fi scoase și pictate ulterior.

DE CE CASETE, ȘI CE PICTĂM PE ELE?

Tavanele casetate sunt capodopere specifice artei populare și artei bisericești maghiare încă din perioada renascentistă, motivele florale fiind foarte des întâlnite la acestea. Astfel, în contextul unui proiect de valorificare a patrimoniului istoric prin acțiuni de artă contemporană care să aibă ca și sursă de inspirație însuși castelul și cultura pe care aceasta o reprezintă, a venit firesc ideea să ne atingem și de acest laitmotiv al identității culturale maghiare.

Ceea ce nu dorim însă, este ca în secolul 21 să pictăm un tavan casetat renascentist. Astfel, ne folosim ca și sursă de inspirație de motivele florale tipic renascentiste, care dealtfel se regăsesc și pe picturile murale din castel, pentru a crea un tavan casetat modern, autentic locului și istoriei pe care castelul îl reprezintă, reinterpretând tavanul casetat tradițional în spiritul LIVING CASTLE.

Credem că va fi un experiment interesant, în care plasăm în contemporan atât patrimoniul material reprezentat de castel, cât și valoarea imaterială pe care tavanele casetate și motivele acestora o reprezintă în identitatea culturală a etniei maghiare, și în care atât participanții cât și vizitatorii ulteriori se vor îmbogăți spiritual prin această dualitate dintre arta contemporană și patrimoniu.

Cît despre rezultat..., vă așteptăm să ne vizitați și să apreciați...

Proiectul LIVING CASTLE, șir de evenimente culturale și științifice pentru valorificarea castelului Daniel din Tălișoara este finanțat printr-un grant oferit de Izlanda, Liechtenstein și Norvegia.

in CastleArt Hits: 2750