Living Castle - șir de evenimente culturale pentru valorificarea castelului Daniel din Tălișoara

  • Font size: Larger Smaller

Peste 55.000 de mii de euro vor fi dedicați patrimoniului și culturii la Castelul Daniel din Tălișoara, jud. Covasna prin proiectul Living Castle. Asociația Castelul Daniel a contractat un grant din fonduri SEE, care vor fi folosiți pentru punerea în valoare din punct de vedere cultural al Castelului Daniel din Tălișoara.

 

Proiectul Living Castle este finanțat printr-un grant oferit de Izlanda, Liechtenstein și Norvegia.

Detalii despre fond pe www.eeagrants.org și www.fonduri-patrimoniu.ro

 

 

Șirul de evenimente care se va desfășura de-a lungul unui an, până în martie 2016, cuprinde tabere de creație artistică, expoziții și conferințe care vor readuce viața culturală între pereții vechi de peste 300 de ani.

 

Pe lângă aceste evenimente, o latură importantă a proiectului constă în cercetarea și documentarea picturilor murale descoperite la castel. Picturile recent renovate au fost executate cu technică al secco  în anii 1680, și depictează momente importante din viața socială și politică a familiei Daniel. Conform istoricilor de artă, acestea reprezintă o valoare unicată în toată Transilvania, încât din perioada respectivă s-au descoperit foarte puține astfel de picturi cu tematica laică. Astfel, prin proiectul Living Castle, ne propunem și o cercetare și documentație amănunțită pentru descifrarea semnificației acestora (deocamdată se cunoaște înțelesul unui singur fragment, care depictează plata birurilor la Poarta Otomană de către Principatul Transilvaniei, unde insuși contele Daniel Mihaly I. ar fi fost împuternicit cu această sarcină importantă; iar pe un alt fragment se presupune că apre însuși Bethlen Gabor, Principele Transilvaniei).

 

În cadrul proiectului se va lansa brandul 1680.ro, care va constitui identitatea vizuală a proiectului, și va apărea pe toate platformele de comunicare (online, outdoor, materiale publicitare printate). 

 

Obiectivul proiectului: punerea în valoare din punct de vedere științific și cultural al Castelului Daniel din Tălișoara, ca și monument reprezentativ al etniei minoritar maghiare din Transilvania, și totodată facilitarea accesului pentru publicul larg la elementele de patrimoniu din castel.  

Activitățile proiectului: 

- expoziție permanentă "350 de ani de istorie istorie ilustrată a castelului Daniel din Tălișoara"

- tabere de creație artistică LIVING CASTLE - arte plastice, pictură, film-foto și pictare tavan casetat

- punerea în valoare a picturilor murale renascentiste: reconstrucție, editare publicație și conferință

- conferință pe tema valorificării monumentelor istorice

Peioada proiectului: 21 martie 2015 - 20 martie 2016

Valoarea proiectului: 245.390 Ron

Valoarea finanțării nerambursabile: 220.851 Ron

 

Detalii despre fond pe www.eeagrants.org și www.fonduri-patrimoniu.ro

 

b2ap3_thumbnail_Logo_allin1.jpg

in LivingCastle Hits: 4718