ÉLŐ KASTÉLY alkotótábor egy kazettás mennyezet megfestésére

  • Font size: Larger Smaller

2016 február  7. és 11. között zajlik a LIVING CASTLE  programsorozat harmadik művészeti tábora az olaszteleki  Daniel Kastélyban.  A kézdivásárhelyi KreaKids Studió és a sepsiszentgyörgyi Pulugor Sándor Művészeti Líceum diákjainak részvételével zajló workshop ideje alatt egy kazettás mennyezet megfestésére kerül sor, a kastély 1669-ben épült szárnyának emeleti helységében.

DE MIÉRT FESTJÜK  A MENNYEZETET?

Restaurálunk?

Nem.

Bár a művészettörténészek szerint feltételezhető, hogy a kastély emeleti termeiben valaha volt faragott gerendás vagy kazettás famennyezet,  ilyen nem maradt fenn. A táborban megfestésre kerülő famennyezet a kastély közelmúltban történt restaurálása során készült.

A festett kazettás mennyezet ötlete igazából egy véletlen folytán született. Művészerttörténész kollégánk unszolására, megkutattuk a terem vakolt mennyezetét, és a kutatási ablak egy festett deszkát fedett fel.  Amint utólag kiderült, a teljes mennyezeten ez volt az egyetlen festett darab. A „Rauber pálinkafőzde” felírat, feltehetően az egykori cégér  egy darabja, nem dekoratív célból  került oda, hanem épületfaként lett újrahasznosítva 1884-ben, amikor Daniel Gábor és Rauber Mária újítatták az épületet, azt követően, hogy házasságuk révén a kastély Rauber kézből visszakerült a Daniel család tulajdonába.

Az így felfedett évszázados gerendák kellemesen meleg hangulatot varázsoltak a helyiségbe, ezért úgy döntöttünk, hogy nem vakoljuk vissza a mennyezetet. Ehelyett a gerendaközökbe leemelhető kazettákat helyeztünk, melyeket művészek közreműködésével szerettünk volna díszíteni.  

MIÉRT KAZETTÁK ÉS MIT FESTÜNK RÁJUK?

A festett kazettás mennyezetek a magyar díszítőművészet reneszánszig visszanyúló sajátos alkotásai, melyeken visszatérő elemek a virágmotívumok. Ugyancsak reneszánszkori virágmotívumok lelhetőek fel a kastély 17. századi falfestményeinek keretdíszeiben is. Kézenfekvő tehát, sőt kor és helyhűnek értelmezhető, hogy a kazettás mennyezethez mint díszítőelemhez és ennek tradicionális motívumvilághoz nyúljunk vissza.

b2ap3_thumbnail_virag.jpg

21. században reneszánszkori kazettás mennyezetet festeni viszont nem szeretnénk, kicsit úgy véljük, hogy nem is etikus. Az ebben rejlő feszültségre nyújtott megoldást az ÉLŐ KASTÉLY programsorozatunk, mely a kastély által képviselt történelmi értékek megörzését és revitalizációját tűzte ki céljául, kortárs művészeti tevékenységek által.

A megfestendő kazettás mennyezetet tehát, az ÉLŐ KASTÉLY szellemében inkább egy kortárs művészeti alkotásnak értékeljük, ami a kastély által képviselt múltra építkezik mint inspirációs forrás, és a műemlékvédelmi visszafordíthatóság elvének betartásával  lesz új díszítőeleme a kastélynak.

Egy érdekes kísérlet előtt állunk,  mely által megpróbáljuk újraértelmezni, a jelenbe vetíteni a kor és a hely szellemét. Hogy mi lesz a végeredmény? Várjuk önöket hogy meglátogassanak és eldöntsék...

Az alkotóműhely február 10.-én délután 18.00 órától nyit a nagyközönség számára. Mindenkit szeretettel várunk hogy megtekintsék az elkészült alkotásokat.

b2ap3_thumbnail_kazetta.jpg

Az olaszteleki Daniel Kastély LIVING CASTLE (ÉLŐ KASTÉLY) nevet viselő kulturális és tudományos programsorozatát egy Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott alap támogatja. 

 

in CastleArt Hits: 2519