Construcțile din secolul XVII

by
  • Font size: Larger Smaller

b2ap3_thumbnail_17-szazadi-epitkezesek.pngb2ap3_thumbnail_daniel-mihaly-haller-judit-epitkezesek.png

Construcțiile finanțate Mihály Daniel și Judit Haller (reconstruire teoretica)

În anul 1668 Mihály Daniel și frații lui (Ferenc și Péter) au partajat bunurile moștenite de la tatăl lor, curia dinspre stradă, aflată încă în construcție revenindu-i lui Mihály Daniel. Imediat după partaj, el a început lărgirea și decorarea acesteia, amplasând un monument heraldic cu blazonul familiei din piatră sculptată (realizat probabil de un pietrar brașovean)  deasupra porții vechi. Tot în 1669 a fost cioplit și ancadramentul de piatră al intrării principale de astăzi. În amândouă sculpturi apar și inițialele soției lui, Judit Haller, întrucît marea parte al cheltuielilor de construcție a fost suportată din zestrea ei.

Construcțiile patronate de Mihály Daniel (†1689) și Judit Haller au durat până în anul1680. În această perioadă a fost definitivat etajul peste aripa lungă a clădirii, și cerdacul cu arcade dispus în două niveluri, înaintea fațadei dinspre curte. După rezultatele cercetării de parament fereastrele aflate în fațada dinspre stradă au fost ornate cu chenare cioplite din piatră (evidențiate și cu bande pictate), cele dinspre curte fiind prevăzute cu chenare din lemn, și acestea având sprâncenele decorate. Astfel clădirea a dobândit o înfățișare tipică rezidențiilor nobiliare din perioada renașterii târzii din Transilvania, satisfăcând nevoile de reprezentare al distinsului nobil secui, ajungând și el jude regal suprem al celor Trei Scaune.

b2ap3_thumbnail_cimer.png

Monumentul cu blazon din anul 1669, sculptat în piatră, plasat deasupra intrării vechi (reconstruire teoretică)

b2ap3_thumbnail_ajto-2.png

Ancadrament de ușă, sculptat din piatră, cu inițialele constructorilor și cu reconstruirea unui canat de epocă (1669)

b2ap3_thumbnail_faragott-ko-ablak-keret.png

Ancadrament de fereastră din piatră cioplită, 1680 (reconstruire teoretică)

b2ap3_thumbnail_fabol-keszult-ablak-keret.png

Chenar de fereastră din lemn, 1680 (reconstruire teoretică)

b2ap3_thumbnail_faragott-ko-ablak-keret-vasracsal.png

Ancadrament de fereastră din piatră cioplită cu grilaj din fier, 1680 (reconstruire teoretică)

Articolul are la bază materialul expoziției "1680.ro" sau 350 de ani de ilustrație din istoria Castelului Daniel, finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Lichtenstein și Norvegia.

b2ap3_thumbnail_logok_20150624-055931_1.png

Autor: Fehér János     Ilustrat de: Gyöngyössy János

in History Hits: 2147