Castelul în secolul 19

by
  • Font size: Larger Smaller

Castelul în proprietatea familiei Rauber (secolul 19)

b2ap3_thumbnail_Nvtelen.png

Modificările efectuate de baronul Ferdinánd (Nándor) Rauber în anii 1840 la clădirea castelului din Tălișoara: etajul cerdacului cu arcade a dispărut, au fost amenajate fereastre cu închidere semicirculară, sala mare al etajului a fost divizat în mai multe încăperi (a se veda planul cu periodizarea construcțiilor, în panoul precedent), reconstruire teoretică

Josepha,fiica lui Lőrinc Daniel,(baron din 1751, †1780),s-a căsătorit cu Miklós Rauber de Plankenstein (†1817),.Soldatul originar din Carinthia,sosit în Transilvania ca locotenent în regimentul de grăniceri, pe timpul împărătesei Maria Tereza. Nu după mult timp a ajuns la rangul de căpitan, apoi a devenit colonel,
iar odată cu mâna Josephei Daniel a dobândit și castelul din Tălișoara (contrar obiceiului practicat în rândul membrilor familiei Daniel, conform căruia fetele nu beneficiează din proprietățile paternale, din care făcea parte și moșia din Tălișoara). După Miklos si Josepha, castelul a fost locuit perioadă îndelungată de unul dintre fii lor, Ferdinand, după care fiind moștenit de Maria Rauber, fiica lui Karoly, celălalt fiu de-a lor.

b2ap3_thumbnail_rauber-nandor.png

„Ferdinánd Rauber, sau Nándor cum își scria el numele, sau baronul ciuntit, cum îl numise poporul, trăia în cuibul strămoșesc, în Tălișoara, și a rămas gospodar. Era baron ciuntit, fiindcă și-a pierdut brațul într-o vânătoare.” – scria despre el László Kőváry în 1901. A participat la revoluția de la 1848–1849, în timpul acesta fiind jefuit și castelul din Tălișoara. Baronul nu s-a căsătorit niciodată, a murit în anul 1883 fără urmași.

b2ap3_thumbnail_daniel-gabor.png

Portretul lui Gábor Daniel (1824–1915). El a fost membrul liniei din Vârghiș al familiei Daniel, și în anul 1853 s-a măritat cu Mária, fiica lui Károly Rauber (1790–1869). După moartea lui Ferdinánd Rauber (fratele lui Károly), Mária Rauber a primit și castelul din Tălisoara, clădirea revenind astfel în proprietatea familiei Daniel din Vârghiș.

b2ap3_thumbnail_befalazot-kapubehajto.png

În anul 1884 Gábor Daniel și Mária Rauber (1831–1887) au renovat castelul din Tălișoara, lucrările fiind comemorate de două plăci cu inscripții (acestea astăzi sunt plasate în înzidirea deschiderii porții vechi, lângă ancadramentul de piatră din 1649, care a fost mutat tot aici)

Articolul are la bază materialul expoziției "1680.ro" sau 350 de ani de ilustrație din istoria Castelului Daniel, finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Lichtenstein și Norvegia.

b2ap3_thumbnail_logok_20150624-055931_1.png

Autor: Fehér János Ilustrat de: Gyöngyössy János

 

Tagged in: CastelulDaniel
in History Hits: 2143