Stabilirea rezidenței familiei Daniel din Vârghiș la Tălișoara

by
  • Font size: Larger Smaller

b2ap3_thumbnail_csaladfa-fenykep.png

Genealogia familiilor Daniel din Vârghiș și Rauber din Plankenstein (cu evidențierea proprietarilor castelul)

Ascensiunea familiei Daniel din Vârghiș se leagă de numele lui Mihály Daniel (†1641).Începând cu anul 1606 a ocupat funcții din ce în ce mai importante, fiind căpitanul Scaunului Orbai, vicecăpitanul Scaunului Odorhei, apoi al celor Trei Scaune: Sepsi, Kézdi și Orbai, iar în anul 1622 principele Gábor Bethlen îl numește ca jude regal suprem al celor Trei Scaune. Din 1625 este asesorul tablei princiare, în 1630 ocupă funcția de postelnic al principesei Catharina de Brandenburg, iar în anul 1638 conduce o solie la Poarta Otomană, cu tributul anual al principatului. Având doi fii, a găsit necesară stabilirea unei rezidențe și în Tălișoara (pe lângă conacul din Vârghiș), acesta fiind pusă la dispoziția fiului său, János, care a devenit fondatorul ramurii din Tălișoara al familiei. János Daniel (†1654) a avut o carieră similară cu cel parcurs de tatăl său, fiind un renumit diplomat al familiei princiare Rákóczi, și jude suprem regal al celor Trei Scaune.

b2ap3_thumbnail_alaprajz.png

Prima rezidență nobiliară al familiei Daniel din Tălișoara, așa numitul „Castel Bethlen” (în jurul anului 1640, 1649 - marcat cu nr. 1) și „Castelul Daniel” (început la jumătatea sec. al 17-lea - marcat cu nr. 2) într-o hartă cadastrală de la sf. sec. al. 19-lea

b2ap3_thumbnail_Ajto.png

Ancadrament de ușă din piatră cioplită, datat în anul 1649, cu blazonul familiei și inițialele lui János Daniel (locul inițial al acestuia era în a. n. „Castel Bethlen” - nr. 1.)

b2ap3_thumbnail_pecset.png

Sigiliul timbrat și semnătura din 1636 al lui Mihály Daniel, jude regal suprem al celor TreiScaune - în sigiliu apare blazonul familiei: lebăda cu gâtul străpuns de o săgeată (în mărire multiplă)

Articolul are la bază materialul expoziției "1680.ro sau 350 de ani de istorie ilustrată din Castelului Daniel'' finanțat printr-un grant oferit de Islanda, Lichtenstein și Norvegia.

b2ap3_thumbnail_logok_20150624-055931_1.png

Autor: Fehér János     Ilustrat de: Gyöngyössy János

 

Tagged in: Familia Daniel
in History Hits: 2049