Living Spaces művészeti vezető: Péter Alpár

by
  • Font size: Larger Smaller

Péter Alpár 1976-ban született Sepsiszentgyörgyön.

b2ap3_thumbnail_edit.jpg

A Living Castle - Living Spaces nevű projekt művészeti vezetője magyar részről. Művészi tanulmányait Sepsiszentgyörgyön a Művészeti Liceumban kezdte. Romániai képzőművészek országos szövetségének tagja, majd az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület elnöke lett.

Péter Alpár hitvalása munkájárol:

"Több, mint tíz éve foglalkoztat a háromdimenziós tér, mint a művészet megnyilvánulási helyszíne. Először zárt tereket installáltam be, és az átformált térben hajtottam végre performanceokat. Ahogy ez a folyamat egy sajátos szellemi úttá nemesedett számomra, úgy tágult a tér, és átlépve a kiállító terek hűvös eleganciáját, kiléptem a természetbe, ahol a művész mikrokozmosza találkozik és megnyilvánul a végtelen makrokozmoszban."

b2ap3_thumbnail_alma-a-fa-alatt.jpg

Egy hosszan kitartott gesztus, amit megszakít egy történés. A 33 éves előadó odaszegeli az asztalhoz az arra négyzetformában kirakott 33 almát. A kalapácsütés ritmusára a még szabad almák elmozdulnak. A folyamat során a négyzet lassan elveszti formáját. Determinálódik. Mozdulatlan csend, kalapácsütések, majd újra csend.

b2ap3_thumbnail_meditacios-ter.jpg

Egy gondolat Szögyal Rinpocse tibeti buddhista tanítótól – „Az élet és a halál csak a tudatban létezik” – együtt a fehér térben vibráló fekete kockák és üveglapok merev ritmusával. Az így létrejövő tér csendjét a befogadó tudatának viszonyulása tölti meg értelemmel, vagy semmisíti meg.

b2ap3_thumbnail_feher.jpg

A performer belemártja mindkét kezét az asztalon található vörös és zöld festékes tányérba. A zöld bal, és vörös jobb kezével összegyűr és két ökle közé szorít egy fehér papírlapot. Piros ököl, meggyötört fehér papír, zöld ököl, semleges szürke izoming. A performer kilöki az öklei szorításából a papírt és kezeit összesúrolja, a kézmosás mozdulataival. Piros és zöld szürkévé semlegesítik egymást.

Forrás: http://peteralpar.ro/

Az Élő Kastély projektet egy Norvégia, Liechtenstein és Izland által látrehozott alap támogatja

b2ap3_thumbnail_Logo_allin1.jpg

in CastleArt Hits: 2180