LIVING SPACES – workshop de artă contemporană, cu artiști din Iran, Ungaria, România

  • Font size: Larger Smaller

Între 21 și 30 Iulie, Castelul Daniel găzduiește un proiect internațional de artă contemporană intitulat Living Castle-Living Spaces. Workshopul de nature art la care vor participa artiști din Iran, Ungaria și România se va încheia pe 30 Iulie, cu vernisajul expoziției care prezintă creațiile, și foto-documentația din timpul evenimentului. 

Atât workshopul, cât și expoziția este deschisă pentru vizitare publicului, cazarea fiind posibilă la Castle Hotel Daniel.

b2ap3_thumbnail_meghivo-logo.jpg

 

Proiectul de nature art se va organiza sub egida proiectului LIVING CASTLE al Asociației Castelul Daniel, în parteneriat cu Asociația Artă și Patrimoniu din Transilvania. Asociația Castelul Daniel a demarat proiectul LIVING CASTLE în 2015, cu sprijinul unui grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, constând într-un șir de evenimente culturale extinse de-a lungul unui an calendaristic, și având scopul de a include castelul Daniel în circuitul cultural. Conexiunea iraniană s-a realizat prin Asociația Artă și Patrimoniu din Transilvania, care de câțiva ani organizează evenimente de artă contemporană de gen nature art, și este în legătură permanentă cu organizații artistice și curatori internaționali.
 
În cadrul worksopului, artiștii invitați din țară și din străinătate vor avea ocazia să creeze împreună într-un anturaj natural cu mare încărcătură istorică. Se vor întâlni două culturi diferite, cu abordări diferite, dar reacționînd cu aceeași sensibilitate la ambianța care îi înconjoară.
Scopul principal al workshopului este acest dialog vizual captivant, ce se creează între artist și artist, cultură și cultură. Documentația realizată în timpul evenimentului va constitui parte a expoziției de la finele workshopului, care va fi vernisat la Castelul Daniel pe data de 30 Iulie.
Paralel, la Centrul de Artă din Transilvania (Sfântu Gheorghe) va avea loc o expoziție a artiștilor iranieni, prezentând cele mai moderne curente artistice a artei iraniene, relația dintre filosofia persiană, om și natură. Spațiul de manifestare a artiștilor iranieni invitați este în primul rând natura, unde ei folosesc limbajul contemporan al artelor vizuale (peformance, instalare și alte genuri intermediare), dar intr-un format și spiritualitate aparte. Privitorul european se va întâlni deodată cu o artă contemporană de mare profesionalism, precum și cu frumusețea și înțelepciunea nesfârșită a unei culturi exotice pentru el.
 
Artiștii participanți la eveniment:
 
Péter Alpár, RO, coordonator artistic - artist vizual, președintele Asociației de Artă și Patrimoniu din Transilvania, doctorand la Facultatea de Arte a Universității de Științe din Pécs, Ungaria
b2ap3_thumbnail_edit.jpg
 
 
 
Mahmoud Maktabi, IR, curator  - membru al grupului de environmental art "Open Five" din 2005, mai multe expoziții în Iran, Canada sau Lithuania
b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_profil-kep-mahmoudrol.JPG
 
 
Nooshin Nafisi, IR - membru activ al Asociației Pictorilor din Isfahan, cu mai multe expoziții internaționale în Italia, Finlanda, SUA și China
b2ap3_thumbnail_nos.jpg
 
 
Alahkhani Karim, IR- membru al Muzeului de Artă Contemporană din Kerman.
b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_Envaironmental-Art-177aa.jpg
 
 
Atefeh Khas, IR - este un membru al grupului de artiști "Open Five" din 2005, cu peste 30 de participări la festivaluri de Environmental Art.
b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_wig1.jpg
 
 
Ahmad Nadalian, IR - cunoscut drept unul dintre cei mai activi artiști de mediu pe plan international, devenit faimos în Europa după prezentarea proiectului său de River Art la Bienala de la Veneția.
b2ap3_thumbnail_nadalian1.jpg
 
 
Vargha Mihály, ROsculptor, director al Muzeului Naţional Secuiesc
b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_vargha_mihaly_191_20150702-080940_1.jpg
 
 
Pokorny Attila, RO, sculptor - unul dintre cei mai marcanți reprezenanți ai artiștilor de Nature Art din Bazinul Carpatic
b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_blog-image-pokorny-attila.jpg
 
 
Mészáros Gergely, HU, sculptor, având creații expuse în spații publice în Ungaria, și la Roma 
b2ap3_thumbnail_b2ap3_thumbnail_Untitled_20150702-093439_1.png
 
 
Bene - Szabó Réka, RO – lucrările sale sunt greu de categorizat într-un gen artistic, de la compoziții grafice și instalații, toate sunt caracterizate prin înlăturarea concretului și crearea de noi înțelesuri în artă
b2ap3_thumbnail_szabo_reka.jpg
 
 
Daczó Enikő, RO – activitatea ei artistică și curatorială îi este însoțită de motivele pe care le creează prin artă, intimitatea, chipurile, sexualitatea, corpul, oglinzile fiind elemente recurente care apar în picturile, desenele sale cât și în instalații și manifestări de live art.
b2ap3_thumbnail_8.png
 
 
Szabó Zoltán Judóka, RO - artist consacrat, în creațiile sale reînvie valori arhaice. În palet sa variată se regăsește atît pictura, grafica, instalația și assemblage-ul, dar și creații efemere precum performance-ul.
b2ap3_thumbnail_b2be14fc36e8815a43491d4553c2a3f8.jpg
 
 
Szél Attila, RO
 
Bartha Tünde, RO
 
Mészáros Judit, HU
 

Proiectul Living Castle este finanțat printr-un grant oferit de Izlanda, Liechtenstein și Norvegia

 
b2ap3_thumbnail_logo-eea-grants_20150617-075713_1.jpgb2ap3_thumbnail_logo-program-patrimoniu_ro.jpgb2ap3_thumbnail_logo.jpgb2ap3_thumbnail_UMP.jpg
in CastleArt Hits: 2293