Iráni művészek élő terei

by
  • Font size: Larger Smaller

Közel-keleti természetművészek mutatkoznak be Sepsiszentgyörgyön: az Erdélyi Művészeti Központ (Eműk) kiállítótereiben Európában először látható a 28 iráni képzőművész Élő terek – Living Spaces című kiállítása. A tárlat keddi megnyitóján a kiállítók közül öt iráni művész vett részt, élőművészeti akciókat mutattak be, installációkat készítettek.

A tárlatot az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület Nap műhelye szervezte partnerségben az olaszteleki Daniel-kastély Egyesülettel, kurátora pedig Mahmoud Maktabi képzőművész, író. Várallyai Réka művészettörténész, a szervező egyesület alelnöke portálunknak elmondta, nagyon értékes anyagot mutattak be, az iráni művészek munkáira a különleges témaválasztás, az erős képiség jellemző. Már az iráni táj megragadó, a tiszta víz, a szél meghatározó jelenléte érhető tetten, a dokumentumfotókon bemutatott tájművészeti alkotásokban pedig a természetművészet lényege valósul meg: hagyják működni az elemeket, úgy hozzák létre az alkotásokat, hogy minél kevésbé avatkoznak be a természetbe.

„Az iráni kortárs művészet a több ezer éves perzsa kultúra gyökereiből táplálkozik, a paradicsomkert elnevezés is onnan származik. A mai művészek a paradicsomi állapot kiterjesztésére törekednek, a művek erős, vizuális gyönyörködtető jellege mellett a környezetvédelmi figyelemfelkeltés is tetten érhető” – fogalmazta meg a művészettörténész. Várallyai Réka a kiállítás előzményeiről elmondta, 2012-ben Sepsiszentgyörgyön szerveztek természetművészeti tábort, dél-koreai művészek kezdeményezésére terjesztették ki a mozgalmat, és létrehozták a közös internetes felületet.

Amerikától Ázsiáig mintegy 60 művész képviseltette magát, de már akkor feltűnt az iráni csoport sajátos stílusa, ezért is hívták meg őket újra Sepsiszentgyörgyre. A jelenlegi tárlat folytatásaként az iráni művészek a következő tíz napban részt vesznek az olaszteleki Daniel-kastélyban megszervezett műhelymunkán, a Living Castle – Élő kastély kulturális programsorozat részeként erdélyi és magyarországi művészekkel dolgoznak együtt, azt ott készült alkotásokat július 30-án a kastély parkjában mutatják be, de később a sepsiszentgyörgyiek is megtekinthetik.

Forrás: http://www.szekelyhon.ro/aktualis/haromszek/irani-muveszek-elo-terei

Fotó: Albert Levente

 

 

in Live Hits: 1979