erdely.ma: Kortárs perzsa képzőművészet Sepsiszentgyörgyön

by
  • Font size: Larger Smaller

A kortárs képzőművészet európai áramlatai és szellemisége nem idegen városunktól, Sepsiszentgyörgy a régió egyik fontos központja már évtizedek óta. A kortárs művészet olyan közös nyelv, amelynek izgalmas területei vannak az európai kultúrkörön túl is, sajátos megnyilvánulási formákat hozva létre.

Ide sorolhatók a perzsa kortárs művészet tájban megnyilvánuló enviromentális, performatív áramlatai is. Míg az európai kortárs művészet az avantgárd formabontó törekvéseire hivatkozva elsősorban a jelenben gondolkodik, a perzsát átszövi kulturális múltja, identitása, a költészet által beleivódott érzékenysége a természet és az élet rezdüléseire. Ezáltal úgy teremt elemi erővel bíró új művészetet, hogy abban természetes kötődéssel jelen van múltja, a több ezer éves perzsa kultúra. Az európai befogadó egyszerre találhatja szemben magát egy magas szintű, pro­fesszionális kortárs művészettel, és ez ősi, számunkra egzotikus kultúra időtlen szépségével és bölcsességével.

Az Erdélyi Művészeti Központban július 21-én, kedden, 17 órai kezdettel mutatják be az iráni perzsa tájművészetet az Élő tér – Living Space című kiállításon, 28 művész alkotását. A kiállító perzsa művészek megnyilvánulási területe elsősorban a végtelenül gazdag iráni természet, ahol a kortárs vizuális kultúra globálisan elfogadott nyelvezetét használják – performansz, installáció és más intermediális műfajok –, de egy sajátos és mással össze nem téveszthető szellemiségben és formai megjelenésben. A kiállított anyag elsődlegesen dokumentumfotókból áll, többnyire efemer, helyspecifikus installációkról, performatív művekről, de a Székelyföldre érkező hat művész egyike, Mahmoud Maktabi helyben is készít installációkat, és élőművészeti akciókkal gazdagítja a megnyitót. Ő a kiállítás kurátora is, aki a megnyitót megelőző nap, július 20-án, hétfőn 18 órától előadást tart a perzsa kortárs művészetről.

A kiállítás helyi szervezője az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület NAP műhelye és az Olaszteleki Daniel Kastély Egyesület. Partnereik: Sepsiszentgyörgy Polgármesteri Hivatala, a Székely Nemzeti Múzeum, az Erdélyi Művészeti Központ és a Teheráni Kortárs Művészeti Múzeum. 

A kiállításmegnyitót követően a Norvég Alap támogatásával megvalósuló Living Castle kulturális programsorozat részeként tíznapos NAP workshop veszi kezdetét Olaszteleken a Daniel-kastélyban, ahol a perzsa vendégművészek együtt alkotnak erdélyi és magyarországi művészekkel. Ennek során két különböző kultúra képviselői találkoznak egy gazdag természeti és vidéki környezetben, más és más megközelítéssel, de hasonló érzékenységgel reagálva az őket körülvevő élő térre. A közös alkotás elsődleges célja a vizuális kommunikáció, a diskurzus, ami létrejöhet művész és művész, kultúra és kultúra között. A workshop termékeit július 30-án 17 órakor az olaszteleki Daniel-kastélyban tekinthetik meg az érdeklődők.

A 2015-ös év a hagyományok éve Sepsiszentgyörgyön, ehhez a programsorozathoz járul hozzá egy különleges kortárs művészeti eseménnyel a kiállítás.

Péter Alpár

fotó: Péter Alpár

forrás: http://erdely.ma/kultura.php?id=189316&cim=kortars_perzsa_kepzomuveszet_sepsiszentgyorgyon

in Live Hits: 2009