Élő Kastély norvég alapokból

  • Font size: Larger Smaller

Egy év leforgása alatt közel 55.000 eurót fogunk kulturális és műemlékvédelmi célokra fordítani az olaszteleki Daniel kastélyban. A Daniel Kastély Egyesület Living Castle elnevezésű programsorozatja, elnyerte az Izland, Lichtenstein és Norvégia által létrehozott alap támogatását, ami által egy éven keresztül pezsgő kulturális élet költözik a kastély többszáz éves falai közé.

A Living Castle projektet egy Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott alap támogatja.  

Tobábbi részletek a projektről a www.eeagrants.org és www.fonduri-patrimoniu.ro honlapokon.

 

A programsorozat jövő év márciusáig tart, és művészeti alkotótáborokat, kiállításokat és műemlékvédelmi konferenciákat foglal magába.A szervezett események mellett a projekt fontos részét képezi a kastély 17. századi falfestményeinek kutatása és dokumentálása.  A nemrégiben felújított falfestmények 1680-ban készültek secco technikával, és a Daniel család politikai és szociális emelkedésének főbb mozzanatait ábrázolják. A művészettörténészek szerint Erdélyszerte egyedi értékű falfestményanyaggal álunk szemben, mivel ebből a korból hasonló, világi tematikájú ábrázolások nemigen maradtak ránk. A Living Castle nevet viselő programunk keretében a falfestmények jelentésének részletes megfejtését és dokumentálását tűztük ki célul, mivel egyelőre csak egyetlen falfestményrészlet jelentését ismerjük, amely az Erdélyi Fejedelemség Török Portai adójának beszolgáltatását ábrázolja, mely alkalommal maga I. Daniel Mihály volt a főkövet. Ezenkívül a kastélyban fellelhető másik 9 jelenet, köztük egy lakodalmi ábrázolás illetve egy vélhetően Bethlen Gábor Erdélyi Fejedelmet is ábrázoló jelenet, de ezek pontos jelentése egyelőre még ismeretlen.

 

A projekt keretén belül létrehoztuk az 1680.ro márkanevet is, amely a projekt vizuális identitását képezi majd, a különböző promóciós felületeken (weben, a főútvonalak mentén elhelyezett óriáspanókon, illetve a nyomtatott szóróanyagokon).

 

 

A projekt célkitűzései: az olaszteleki Daniel Kastély, helyi magyar kissebbség reprezentatív műemléképületének kulturális hasznosítása, a látogatóközönség hozzáférésének elősegítése

Projekttevékenységek: 

- állandó kiállítás "350 év illusztrált kastélytörténelem"

- ÉLŐ KASTÉLY, művészeti alkotótábor - képzőművészet, festészet, film-fotó, kazettás mennyezet festése

- a kastély reneszánsz falfestményeinek értékesítése: rekonstrukció, kiadvány megjelenítése és konferencia

- műemlékhasznosítási konferencia

A projekt implementálásának ideje: 2015 március 21 - 2016 március 20

A projekt értéke: 245.390 Ron

Vissza nem térítendő támogatás értéke: 220.851 Ron

Tobábbi részletek a projektről a www.eeagrants.org és www.fonduri-patrimoniu.ro honlapokon.

 

Támogatók:

b2ap3_thumbnail_logo-eea-grants_20150617-075713_1.jpgb2ap3_thumbnail_logo-program-patrimoniu_ro.jpgb2ap3_thumbnail_logo.jpgb2ap3_thumbnail_UMP.jpg

in LivingCastle Hits: 3591