Élet költözik a kastélyba

by Hirmondo
  • Font size: Larger Smaller

Az olaszteleki Daniel-kastély 350 éves történelmét bemutató állandó kiállítás nyílt szerdán a bárók immár kastélyszállóként működő egykori hajlékának emeleti folyosóján.

A kiállítást Rácz Lilla nyitotta meg számos érdeklődő jelenlétében. A kastélyszálló tulajdonosa elmondta, a megnyitó egy nagyobb szabású, a Living Castle (Élő kastély) elnevezésű, egy évig tartó programsorozat első mozzanatát képezi, annak keretében az elkövetkező időszakban 55 ezer eurót fordítanak kulturális és műemlékvédelmi célokra a kastélyban az Izland, Liechtenstein és Norvégia által létrehozott pénzalapból.

A kiállítás hét nagyméretű, illusztrált tábláját Fehér János művészettörténész mutatta be: hat tábla a kastélynak és lakóinak történelmét szemlélteti, egyiken a Danielek családfája látható, ugyanakkor található egy pannó az udvaron is, mely a kastély egykori parkjának rekonstrukciós vázlatát mutatja be egy 19. század végi kataszteri térképpel és régi olaszteleki képeslapokkal együtt.

– A pannókon megjelenő minden részlet hiteles rekonstrukció – mondta a kastélyban végzett kutatómunkája eredményét összegző művészettörténész, felelevenítve az eseményeket kezdve attól a pillanattól, amikor vargyasi báró Daniel Mihály az 1600-as évek első felében elhatározza nemesi rezidencia kialakítását olaszteleki birtokán is, s befejezve mindazzal, ami már korunk, a zivataros 20. század és a 21. század elejének történelme.

Ahogy a táblákon található információk Fehér János kutatómunkáját dicsérik, úgy azok illusztrálása Gyöngyössy János udvarhelyszéki történeti grafikushoz köthetők. A rajzok készítője elmondta, kiválóan együttműködtek Fehérrel, alig másfél hónap alatt készítette el azokat, általuk a végül is száraz adatok élvezhető formában tárulnak az érdeklődők szeme elé.

Az elkövetkező időszakban a kutatómunka újabb fejezete kezdődik, mely a kastélyban feltárt, erdélyi viszonylatban is egyedi értékű falfestmények részletes megfejtését tűzte ki célul. Egyelőre csak egyetlen falfestményrészlet jelentése ismert, azé, mely az Erdélyi Fejedelemség török portai adó-beszolgáltatását jeleníti meg. Reményét fejezte ki, hogy egy év elmúltával újabb kiállításon mutathatják be az elért eredményeket, továbbá kérte, mások is vegyenek részt az interaktív tevékenységeken: hamarosan egy honlapot indítanak, stílusosan 1680.ro név alatt (1680-ban készültek a falfestmények), ott követhetőek lesznek az események és azokba bárki, akár bejegyzései révén is, bekapcsolódhat.

 

Hirmondó, 22.05.2015

Az Élő Kastély projektet egy Norvégia, Liechtenstein és Izland által látrehozott alap támogatja

b2ap3_thumbnail_Logo_allin1.jpg

in Live Hits: 1957